Járművek

A Bzmot 292-es a Tatra Vagónka Studenka gyárból Bzmot 151-ként gördült ki 1983-ban. Első honállomása Balassagyarmat lett. Ott beosztott személyzettel inkább az aszódi vonalon járt, de párban a Bzmot 152-essel beugróként megfordult a "Palóc IC"-ként elhíresült közvetlen sebesvonaton is.
1999 végén elvitték a szolnoki járműjavítóba, ahol korszerűsítő felújítást kapott, majd 2000.03.28-án adták át a MÁV-nak és visszakerült Balassagyarmatra, ahol már új pályaszámmal dolgozik tovább: Bzmot 292.
Hűen a korábbi szokásokhoz, megint az aszódi vonal a legfőbb előfordulási helye, de megint előfordul beugróként a sebesvonatban. 2005 szeptemberében bekövetkezik addigi életének legsúlyosabb balesete: Mohoránál összeütközik a vele szemben közlekedő Bzmot 243+Bzmot 298-as párossal. A vezetőfülke eleje rongálódott, az ütközők deformálódtak. Helyreállításra a szolnoki járműjavítóba szállították, ahol viszonylag rövid idő alatt elvégezték a helyreállítást. A balesetes vége újra lett festve. 
A motorkocsit a 241-es társával együtt 2008-ban leállították műszaki okból. 2009 januárjában a 017-es PMLI-s Nohab elszállította Rákosra, hogy a megsemmisült FMK 002-es helyett mérőkocsit építsenek belőle. A tervek szerint a másik motorkocsi a lakó motorkocsi lett volna. Idő közben az ezzel foglalkozó vezetők más helyre kerültek, az erre szánt pénzt pedig elvonták. Így maradtak a motorkocsik a rákosi műhely előtt évekig. Az idő során a graffitisek is meglátogatták, remélve, hogy majd szerte viszi az országban a művüket. Nem így lett.
Az állaguk romlott az eltelt idő alatt és közben az értékük is csökkent. A 292-es könyvelési értéke 2015 januárjára 0 Ft lett. Így felmerülhet a jármű selejtezése.
Ezt kiderítve kezdtük el szervezni a járművek megmentését. Terveink szerint a 241-es számú társa is hozzánk kerülne.
Jelenleg levelezünk a MÁV-val a motorkocsikkal kapcsolatban.
Fejleményekről később írok.
 
Jelenleg így fest a két motorkocsi Rákoson.